Digitaalisen markkinoinnin trendit vuonna 2023 – mistä lisää liikennettä ja myyntiä?

digitaalinen markkinointi

On aivan totta, ettei kaikkien trendien perässä kannata juosta, sillä muutenhan lenkki olisi vähintäänkin maratonin mittainen! Nämä viisi digitaalisen markkinoinnin trendiä tulevalle vuodelle 2023 kannattaa kuitenkin silmäillä läpi ajatuksen kanssa, jotta pysyt vauhdissa mukana. Jäät helposti vikkelämpien jalkoihin, mikäli suunta on hukassa. Jos taas suunta on hukassa ja eksyt polulta, luovutat etulyöntiaseman kilpailijallesi. Tätähän et halua, ethän? Digitaalisen markkinoinnin trendien tuntemus on se etulyöntiasema, josta sinun on pidettävä kiinni kynsin hampain. Koska jatkuvasti muuttuvassa markkinointimaailmassa ei ole helppoa pysyä ajan tasalla kaikista uusista tuulista, olen koonnut sinua varten tähän artikkeliin muutaman trendin, joista kannattaa olla tietoinen. 

Digitaalinen markkinointi on tärkeää

Digitaalinen markkinointi tunnetaan myös nimellä digimarkkinointi. Sillä tarkoitetaan markkinointia digikanavissa, joita ovat muun muassa hakukoneet, sosiaalinen media, radio, sähköposti sekä kotisivut. Jos mietit, missä kuluttajat viettävät tänä päivänä aikaansa, on se lähes poikkeuksetta jonkin edellä mainitun digikanavan äärellä – harvemmin näet teinikaveriporukan heittelemässä pullaa sorsille lammen reunalla, tai parikymppisiä ystävyksiä viettämässä iltaa ilman yhtäkään Instagram Storya. Tuotteita on turha markkinoida sanomalehdessä, jos kohderyhmä heittää ne suoraan paperinkeräykseen silmät nauliintuneena someen. Ole siis läsnä siellä, missä asiakkaasi ovat.

Huomion kiinnittäminen ja yhteyden luominen on erityisen tärkeää maailmassa, jossa viesti hukkuu helposti taustamölyyn. Digimarkkinoinnin avulla yrityksen on mahdollista kommunikoida potentiaalisen asiakkaan kanssa tavalla, joka saa aikaan kauppaa. On kuitenkin sanomattakin selvää, että ostopäätöksen tekeminen vaatii luottamuksen. Kun yhteys on luotu ja luottamus hankittu, ei yritys enää tunnu kaukaiselta, kasvottomalta toimijalta. Interaktiivisuus ja kohderyhmän osallistaminen esimerkiksi kyselyiden tai kilpailujen muodossa kannattaa pitää mielessä myös läpi tulevan vuoden.  

Viisi digimarkkinoinnin trendiä tulevalle vuodelle

Joulukuu tuo mukanaan tunnelmalliset jouluvalot, syvän punaisen pöytäliinan ja kuusen alle kootut lahjapaketit. Näitä seuraa viisi digitaalisen markkinoinnin trendiä, joista kannattaa olla kärryillä vuoden vaihtuessa uudeksi vuodeksi 2023. 

1. Kuvien ja videoiden optimoinnin tärkeys korostuu

Tiesitkö, että jopa kuvan tiedostonimellä on merkitystä? Ei siis ole yhdentekevää, nimeätkö otoksesi nimellä kuva1.jpg vai esimerkiksi kukkakauppa.jpg – sisällytä tiedostonimeen se tärkeä avainsana, joka liittyy osuvasti kuvan sisältöön ja yrityksesi toimintaan. Tiedoston nimen yksi tärkeimmistä tehtävistä on kertoa hakukoneelle se, mitä kuva sisältää. Googlella, Bingillä eikä millään muullakaan hakukoneella ole nimittäin silmiä, jotka tekisivät sisällön analysoimisesta monin verroin helpompaa. 

Tulevana vuonna saat huomata, kuinka tärkeää kuvien ja videoiden oikeaoppinen optimointi on, sillä muun muassa puhelimen kameran visuaaliseksi hakukoneeksi muuttava Google Lens on mullistamassa tavan, jolla ostoksia tehdään. Vaikka kyseinen tekoälyyn pohjautuva toiminto putkahti maailmaan jo muutama vuosi sitten, tulee sen hyödyntäminen etenkin verkkokauppiaiden keskuudessa taatusti kasvamaan vuonna 2023. Google Lensin avulla potentiaalinen asiakas voi vaikkapa kuvata ystävänsä laukkua, jolloin hänelle aukeaa sivustoja, joiden kautta kyseisen laukun voi ostaa omakseen. Mikäli laukkua myyvän yrityksen verkkokaupasta löytyy tuotekuvia esimerkiksi kummallisilla tiedostonimillä, ei Google Lens välttämättä osaa ehdottaa kyseistä verkkokauppaa asiakkaalle ollenkaan. Et taatusti tahtoisi olla kauppias, jota Google ei edes mainitse? 

Relevantti tiedostonimi on tärkeä, mutta kuvien hakukoneoptimointi ei suinkaan nojaa ainoastaan sen varaan. Optimoinnissa on huomioitava myös sivustokartta, Alt-tekstit sekä niinkin yksinkertainen asia, kuin kuvan tai videon laatu ja koko. Ai, mikä ihmeen sivustokartta? Lyhyesti ja ytimekkäästi sen avulla hakukone osaa etsiä kuvasi biljoonien muiden joukosta. Vaikka aiemmin sanoin, ettei hakukoneella ole silmiä, voidaan Alt-tekstejä (Alternative Text) kutsua näiden silmäpareiksi. Yhdessä hyvän tiedostonimen kanssa se kertoo hakukoneelle kuvan sisällöstä ja siitä, millaiselle googlettajalle kuvaa tulisi näyttää. Alt-teksteillä on merkittävä vaikutus hakukonenäkyvyyteen – unohda tekstistä ainakin ääkköset ja numerosarjat, näiden sijaan sisällytä tekstiin relevantti avainsana. 

Muistilista optimointia varten: 

  1. Älä unohda sivustokarttaa.
  2. Sisällytä tiedostonimeen avainsana.
  3. Panosta kuvan tai videon laatuun.
  4. Lisää kuvan tai videon kuvaukseen ALT-teksti.
  5. Pidä kuvien ja videoiden tiedostokoot maltillisina. 

Tuntuuko kuvien hakukoneoptimointi hankalalta? Meiltä saat tarvittaessa apua silloin, kun haluat tehostaa yrityksesi näkyvyyttä hakukoneissa. 

2. Livelähetysten suosio jatkaa kasvuaan

Sosiaalinen media on merkityksellinen digikanava, joka kerää ihmiset yhteen vallitsevan poikkeustilanteen aikana – sellaisetkin, jotka eivät roiku somessa päivätyökseen. Livelähetysten suosio tulee jatkamaan kasvuaan tulevana vuonna etenkin Instagramissa, joka pyrkii muiden kanavien tapaan saamaan somettajien täyden huomion. Vastikään Business Insider uutisoi siitä, kuinka ihmisten livelähetysten kulutus kasvoi yhden ainoan kuukauden aikana 70 %. Mistä tämä johtuu? Pandemialla on tietenkin osansa asiaan, sillä ihmiset eivät halua viettää aikaa yksin omissa, pienissä kerrostaloyksiöissään. Mökkihöperöksihän siinä tulisi! Instagramin lisäksi myös Facebook on todistanut runsaampaa aktiivisuutta livelähetysten muodossa, mikä saikin aikaan uuden ominaisuuden. Facebookin Huoneet -ominaisuus kokoaa yhteen videokeskusteluun esimerkiksi ystävät, perheen tai sukulaiset, joiden luona ei voi pandemiatilanteesta johtuen vierailla.

Kuten oletkin saattanut huomata, on yhä useampi kokous ja tapahtuma tehnyt siirtonsa verkkoon. Nyt kun ihmiset ovat livelaiffiin tottuneet, tullaan vuonna 2023 varmasti tekemään yhä enemmän asioita yhdessä netin välityksellä. LinkedIn julkaisi taannoin jutun, jossa livelähetysten kerrottiin keräävän reippaasti enemmän kommentteja ja reaktioita verrattuna tavanomaisiin julkaisuihin. Tämä on yritysten kannalta tärkeä havainto, sillä sitoutuminen, luottamus ja yhteys ovat onnistuneen asiakasyhteistyön perusta.

3. Uudet arvot saavat verkossa huomiota

Puhutaan uusista arvoista, joita ovat yhteisöllisyys (Community), kontaktittomuus (Contactless), puhtaus (Cleanliness) ja myötätunnollisuus (Compassion). Pidä nämä arvot mielessä ja hyödynnä niitä markkinoinnissa joka kanavassa. 

Pandemiatilanteesta voimansa ammentavat uudet arvot ovat jo nyt hypetyksen kohteena kaikkialla verkossa, eikä kyseinen trendi tule taatusti ainakaan laantumaan seuraavaan vuoteen siirryttäessä. Kun kuluttajat alkavat ajatella ja toimia syntyneen arvomaailman mukaisesti, ei yrityksen kannata tehdä vastarintaa. Onkin siis ensiarvoisen tärkeää huomioida nämä arvot kaikessa digimarkkinoinnissa, oli kanavana sitten Instagram tai sähköposti, sekä tietenkin yrityksen toiminnassa. Yksikin asiakkaan tai henkilökunnan itsensä postaama julkaisu someen suositusten tai rajoitusten vastaisesta toiminnasta voi saada aikaan hullunmyllyn, jolloin imagohaitta todella laittaa yrityksen tiukille. Nyt jos koskaan ei ole järkevää testata somekansan sietokykyä. On tärkeää muistaa se, että kuluttajan asema on tänä päivänä äärimmäisen vaikutusvaltainen. 

4. Sähköpostimarkkinointi tulee ottamaan harppauksia eteenpäin

Sähköpostimarkkinointi on tärkeä osa digitaalista markkinointia. On kuitenkin otettava huomioon se tosiasia, ettet ole ainoa, joka markkinoi tuotteitaan tai palveluitaan sähköpostin välityksellä. Tästä johtuen sähköpostiviestejä tulvii sieltä sun täältä, eikä potentiaalinen asiakas jaksa käydä läpi jokaista. Vuonna 2023 tuleekin kiinnittää entistäkin enemmän huomiota viestin personoimiseen vastaanottajalle. Tämän lisäksi ostosten tekemisestä on syytä tehdä niin helppoa, ettei sitä tarvitse edes harkita. 

Tärkeää onkin:

  • saada viesti tuntumaan markkinointiviestin sijaan henkilökohtaiselta, ja
  • tutustua AMP:n tuomiin mahdollisuuksiin sähköpostimarkkinoinnissa.

Pureudutaan ensin ongelmaan, jossa sähköpostimarkkinointi ei tunnu kantautuvan kuuleville korville. Mikäli markkinointiviesti kuulostaa ja näyttää markkinoinnilta, tuntuu se helposti myös siltä – mainoskuvilla sekä tarjouslinkeillä rikastettu maili saa aikaan juuri sen fiiliksen, että markkinointiviesti on kohdennettu suurin piirtein kaikille muillekin suomalaisille. Tähän ratkaisuna voi olla viesti, jossa kuvia ei ole lainkaan. Pelkkää tekstiä sisältävät markkinointiviestit ovat yleistymässä, sillä ne tuntuvat henkilökohtaisemmilta.

Mainitsin AMP:n, josta suurimmalla osalla ei varmasti ole hajuakaan. AMP (Accelerated Mobile Pages) on nimitys kevyille sivuille, jotka latautuvat mobiililaitteella saman tien. Sähäkkää toimintaa tarvitaan, sillä yli kolmen sekunnin odotus saa useimmat kävijät poistumaan. Esimerkiksi verkkokauppiaat voivat hyödyntää AMP:tä näppärästi sähköpostimarkkinoinnissa luomalla sähköpostiviestejä, joista asiakas voi suoraan tehdä ostoksen siirtymättä sähköpostista mihinkään. Ei klikkauksia klikkausten perään, ainoastaan yksi napautus, niin tuote on jo ostoskorissa. Sinun ei tarvitse rakentaa laskeutumissivua (Landing page) tai mitään muutakaan ylimääräistä kohtaamispistettä asiakkaan ostopolulle.

5. Äänihakutoiminnolla tehdään entistäkin enemmän hakuja

Äänihaku (Voice search) vie potentiaaliset asiakkaat verkkoon silloinkin, kun kädet ovat kiinni auton ratissa tai sotkeutuneena hiusväriin. Äänihakutoiminto pohjautuu tekoälyyn, joka kehittyy jatkuvasti. Vaikka edelleen hakuja tehdään paljon näpyttelemällä hakusanoja kannettavan näppäimistölle tai puhelimen ruudulle, etsitään netistä asioita äänihaulla vuodessa miljoonia kertoja. Mitä ihmiset sitten hakevat ääneen? Puhutut hakusanat ovat usein erilaisia kuin kirjoitetut vastaavat, vaikka haettu asia olisikin sama. Kirjoitetut haut koostuvat pääsääntöisesti vain muutamasta sanasta, kun taas äänihaku voi olla jopa kymmenen sanan rimpsu. Tämän lisäksi äänellä tehdyt haut alkavat todennäköisemmin kysymyksellä. Äänihakutoiminnon tuomat mahdollisuudet kannattaakin ottaa suurennuslasin alle, sillä hakukoneoptimointiin voi todella saada uutta potkua sen perusteella, mistä potentiaaliset asiakkaat kirjoittamisen sijaan puhuvat. Saat erilaista näkemystä hakusanoista, joita sinun kannattaa käyttää. Potentiaaliset asiakkaat kun totta tosiaan hakevat äänihakutoiminnon avulla muun muassa paikallisten yritysten tietoja ja palveluita – paikallisen hakukoneoptimoinnin (Local SEO) tärkeys korostuu vuonna 2023.

Tuntuuko digitaalinen markkinointi salatieteeltä? Anna meidän auttaa!

Digimarkkinointi saattaa todella tuntua salatieteeltä tai vieraalta kieleltä, jota ymmärtääkseen täytyisi olla sanakirja kourassa joka paikassa. Ei kuitenkaan hätää, vaikka markkinoinnin salat eivät heti tuntuisikaan päivänselviltä. Myyntikuutiolle riittää ainoastaan se, että haluat kehittää liiketoimintaasi ja pysyä ajantasalla – alan ammattilaiset hoitavat loput. Digitaalisen markkinoinnin genre elää jatkuvassa muutoksessa, eikä tavan yrittäjällä ole aikaa etsiä tietoa trendeistä ja villityksistä, jotka saattavat olla ohi yhdessä yössä. Pian on aika suunnata katse tulevaisuuteen, kun uusi vuosi tuo mukanaan uudet digitaalisen markkinoinnin trendit! Oletko valmis? Mahtavaa!

Yhteystiedot

Firdonkatu 2
00510, Helsinki

+358 4047454841
aspa@kyvyt.com

Somessa

Sähköpostilista

Tilaa uutiskirjeemme