Kotisivujen hinta – Mitä kotisivujen tekeminen maksaa?

kotisivujen hinta

Kotisivujen hinta tuntuu vaihtelevan kymmenistä euroista jopa kymmeniin tuhansiin euroihin. 

Freelancerina toimiva kotisivujen tekijä saattaa myydä laadukkaat kotisivut 500 eurolla ja mainostoimisto pyytäisi täysin samanlaisesta toteutuksesta jopa muutaman tuhat euroa. 

Toisaalta tarjolla on myös aloittelevia tekijöitä tai opiskelijoita, jota luovat vastaavat tai jopa paremmat kotisivut halvemmalla, tai jossain tapauksessa maksutta jotta saavat portfolioon työnäytteitä.

Kuten varmaan arvaatkin, tämän kaltainen hintaviidakko saa varmasti monen yrittäjän ymmälleen ja miettimään, paljonko niistä kotisivuista oikeasti kannattaa maksaa.

Tässä kirjoituksessa avataan tarkemmin, mikä on hyvä kotisivujen hinta ja paljonko niistä kannattaa maksaa

Kotisivujen hinta ei välttämättä kerro laadusta

Kuten jo aikaisemmin pohjustettiin, täysin samat kotisivut voivat maksaa joko 100 euroa tai 3 000 euroa. Toisin sanoen, kotisivujen hinta ei välttämättä kerro sivustojen laadusta.

Jos hinta ei ole kotisivujen kanssa laadun mittari, niin mitä sitten kannattaa huomioida palveluntarjoajaa valitessa? 

Ensinnäkin kannattaa pitää mielessä että itsenäisesti toimiva freelancer on aina halvempi kuin iso mainostoimisto. Toisaalta mainostoimistolla on lähes poikkeuksetta enemmän resursseja käytettävissä, jolloin esimerkiksi laajat kotisivut on hyvä toteuttaa ison mainostoimiston avulla.

Paras laadun mittari kotisivujen hinnan sijaan on mainostoimiston tai freelancer portfolio. Se on galleria aikaisemmin tehdyistä kotisivuista, jonka avulla pystyt helposti näkemään mihin tekijä kykenee.

Kotisivujen hinta muodostuu useasta osasta

Kotisivujen hinta ei koostu ainoastaan tekijän tuntipalkasta, vaan kotisivujen tekeminen aiheuttaa myös muita kustannuksia jotka käydään läpi tässä kappaleessa.

Kotisivujen webhotelli ja verkkotunnus

Ensimmäinen pakollinen ja kuukausittainen kulu jokaiselle kotisivuille on webhotelli ja verkkotunnus. Ilman näitä kotisivua ei löydy verkosta.

Hinta näille ei kuitenkaan ole kova, verkkotunnus maksaa keskimäärin reilun euron kuukaudessa ja webhotelli keskimäärin 5-10€/kk.

Kotisivujen alusta, teema sekä lisäosat

Pieniä kotisivuja ei kannata lähteä toteuttamaan täysin alusta alkaen, vaan pohjalle kannattaa laittaa valmis alusta. 

Moni kotisivu valitsee alustakseen nykypäivänä WordPressin, muita suosittuja alustoja ovat mm. Wix, SquareSpace ja drupal.

Itse alusta on usein ilmainen, mutta jotta kehittäminen olisi nopeampaa, niihin joudutaan usein hankkimaan joitain lisäosia. Moni kotisivujen tekijä suosi esimerkiksi WordPressiin Elementor -lisäosaa, jolla sivujen suunnittelu on nopeampaa.

WordPress kotisivut rakannetaan nykyään usein siten, että pohjalle ostateen valmis teema, valmis teema, joka nopeuttaa kotisivujen rakentamista entisestään.

Alusta + teema + lisäosat saattavat maksaa noin 150€ kertamaksuna

Tuntityön hinta

Kotisivujen tekeminen ja suunnittelu vaatii myös raakaa työtä. Kirjoitushetkellä mainostoimistot laskuttavat kotisivujen suunnittelusta keskimäärin noin 100€/h +alv. Yksinään toimivan freelancerin saattaa saada helposti 50€/h +alv tuntipalkalla.

Jos halvinta tuntihinta lähtee metsästämään, niin Intiasta saa varmasti freelancerin tekemään kotisivuja 5€/ tuntihinnalla.

Tuntihinnat eivät kuitenkaan ole suoraan verrannollisia toisiinsa. Esimerkiksi osaava 50€/tunti laskuvvata freelancer voi saada tunnissa enemmän aikaiseksi kuin 5€ tuntipalkalla räpeltävä ulkomaalainen freelanceri.

Työn hinta on kuitenkin syy, minkä takia freelancer on halvempi vaihtoehto kuin mainostoimisto. Freelancer ei tarvitse hulppeita toimitiloja eikä sillä ole muitakaan ison mainostoimiston kuluja.

Kotisivujen ylläpidon hinta

Kotisivut vaativat myös säännöllistä ylläpitoa, kuten lisäosien ja sisällön päivittämistä. Tällä varmistetaan se, että sivusto on aina ajan tasalla, eikä haavoittuvainen esimerkiksi hakkereille.

Kotisivujen säännöllinen päivittäminen on usein yksinkertaista hommaa, eikä siihen kuukausitasolla uppoa kuin muutama kymmenen euroa.

Tavallisia hintoja kotisivuille

Tässä muutama esimerkki havainnollistamaan sitä, mitä rahalla tavallisesti saa.

0€ –  Tee-se-itse kotisivut

Mikäli päätät tehdä kotisivut käyttämättä niihin senttiäkään rahaa, kannattaa valmistautua kikkailemaan sekä siihen, etteivät kotisivut ole kummoiset.

Harva tarjoaa esimerkiksi ilmaisia verkkotunnuksia tai palvelintilaa. Todennäköisesti joudut tekemään sivut ilmaiselle alustalla ja käyttämään heidän verkkotunnusta. Tällöin kotisivusi saattavat löytyä osoitteesta toiminimi.blogspot.fi

Tämän kaltaiset ratkaisut herättävät varmasti asiakkaissa epäluuloja ja tilauksia saattaa mennä sivusuun.

100 – 200 € – Tee-se-itse kotisivut

Reilulla 100€ budjetilla pääset toteuttamaan itse jo laadukkaat kotisivut. Saat käyttöösi mm. palvelimen, verkkotunnuksen sekä WordPressin teemalla ja muutamalla lisäosalla.

Tämä tietenkin maksaa aikaa, vaivaa ja runsaasti opettelua. Mutta mikäli aikaa on ja olet valmis oppimaan, saatat saada kokemuksen lisäksi käyttöösi oikeasti laadukkaat sivut.

500 – 1 000€ Mainostoimiston tai freelancerin toteuttamat kotisivut

Reilun 500 euron budjetilla saat jo freelancerin suunnittelemaan pienyrittäjän kotisivut tai yksinkertaiset mainostoimiston paketti ratkaisuna toteuttamat kotisivut.

Tämä budjetti on kuitenkin vielä varsin alhainen, eikä sillä kannata odottaa mitään huippulaadukasta tai myyvää kotisivua.

1 000 – 4 000€ kotisivut

Kun budjettia kotisivuihin alkaa löytyä yli tuhat euroa, alat saamaan hinta-laatu suhteelta jo laadukkaampia kotisivuja.

Tähän rahaan freelancer suunnittelee graafikon avulla jo asiakkaita houkuttelevat sivustot. Myös mainostoimistot ottavat mielellään vastaan tämän hintaluokan toimeksiantoja

4 000 – 10 000€ kotisivut

Reilulla 4 000€ budjetilla kannattaa kääntyä melkein jo mainostoimiston puoleen. Tällä budjetilla toteuttaa jo kevyen verkkokaupan.

10 000€ kotisivut

Yli 10 000€ maksavat kotisivut ovat mainostoimistoille arkipäivää. Tällä rahalla saat täysin räätälöidyt verkkosivut tai verkkosovelluksen.

Nämä eivät siis yleisesti ole nopeita sivunrakentimella tai valmiilla teemoilla rakennettuja kotisivuja, vaan alusta alkaen yritykselle räätälöityjä.

Kotisivujen hinta niiden koko elinkaarelta

Kotisivujen hintaa miettiessä on hyvin helppo miettiä ainoastaan sitä, mitä niiden rakentaminen eli alkuinvestointi maksaa. Pelkän kotisivujen hinnan miettimisen sijaan kannattaa myös miettiä, paljonko on valmis kuluttamaan rahaa niiden ylläpitoon vuosittain.

Esimerkiksi halvalla tehdyt kotisivut on vaikea päivittää. Jos sivustoon halutaan laajempia muutoksia, edulliset kotisivut joudutaan ehkä rakentamaan kokonaan alusta.

Jotta asiakkaasi löytävät kotisivuille, ne vaativat myös markkinointia ja sisällön tuottamista. Näitä tarjotaan usein lisäpalveluina.

Kotisivujen lisäpalveluiden hinta

Kalliit kotisivut ovat täysin turhat, jos niitä ei potentiaaliset asiakkaat koskaan löydä. Kotisivujen ostajille tarjotaan usein muutamia lisäpalveluita, joista esittely alla.

Hakukoneoptimointi

Halpoja kotisivuja ei yleensä rakenneta niin, että hakukoneet otettaisiin huomioon. Isommalla budjetilla tavallisesti saa sivuston, jonka tekninen hakukoneoptimointi on mietetty tarkasti.

Hakukoneoptimointia suositellaan kuitenkin ostettavaksi kuukausittain, jolloin voidaan varmistaa että verkkosivu päihittää kilpailijat.

Tavallisesti hakukoneoptimointi maksaa vähintään 100€/kk

Yhteenveto: Paljonko kotisivuista kannattaa maksaa?

Muista että budjetoitaessa kotisivujen hinta ei ole tärkein valintakriteeri. Mieti sen sijaan, mitä arvoa kotisivut tuovat yrityksellesi.

Jos valittavissa on 100€ kotisivut jotka tuovat 1 000€ liikevaihtoa kuukaudessa tai 5 000€ kotisivut jotka tuova 15 000€ liikevaihtoa kuukaudessa, niin mikä on valintasi? Itse valitsisin noista sen, joka tuo enemmän rahaa yritykselle.

Yhteystiedot

Firdonkatu 2
00510, Helsinki

+358 4047454841
aspa@kyvyt.com

Somessa

Sähköpostilista

Tilaa uutiskirjeemme